Żywienie w chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona.
Wielu naszych Pacjentów boryka się z chorobą Parkinsona. Jest to choroba postępująca i nieodwracalna, związana z ośrodkowym układem nerwowym, w przebiegu której dochodzi do obumierania komórek nerwowych odpowiedzialnych za produkcję dopaminy. Dopamina jest ważnym neuroprzekaźnikiem, wpływającym na procesy poznawcze, aktywność ruchową, czynności dnia codziennego, a także systemy motywacyjne.
Przebieg choroby można łagodzić i kontrolować za pomocą środków farmakologicznych, ale bardzo ważne jest również odpowiednie żywienie dopasowane do stanu Pacjenta.
Organizm do utrzymania pełnej homeostazy potrzebuje prawidłowej podaży składników odżywczych, witamin i minerałów. Dopasowana indywidualnie dieta wpływa na jego wydolność, regenerację, a także na samopoczucie Pacjenta i dobre nastawienie do życia codziennego.